منو

گوناگون

نورپردازی داخلی ساختمان

گوناگون

به گفته لوکوربوزیه، معمار بزرگ، "معماری بازی هنری هنرمندانه، دقیق و خیره­کننده مجموعه­ای از اجسام ساخته شده در زیر نور است." این گفته او به خوبی اهمیت بالای نور و نورپردازی را در طراحی نشان میدهد. شرط نخست برای حس بینایی ما، نور است. ما از نور برای دیدن فضا، اجسام، فرم­ها، رنگ­ها، کار و حس کردن استفاده میکنیم. در واقع حس بینایی ما در نبود نور با مشکل مواجه میشود و از آنجا که حس بینایی نقش بسیار مهمی دارد تقریبا ما را فلج خواهد کرد، بطوریکه قادر به درک فضای اطراف خود و رنگ­ها و در نتیجه زندگی کردن نخواهیم بود. در این نوشتار انواع نورپردازی داخلی را برای شما شرح خواهیم داد.

اغلب نور را بر اساس چشمه تولید کننده آن به دو دسته نور طبیعی و نور مصنوعی تقسیم میکنند. نور طبیعی را خورشید تولید میکند و ما کنترلی روی آن نداریم؛ تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم آن است که مثلا با یک پرده جلوی ورود آن را بگیریم یا با استفاده از شیشه و یا آینه رنگی، فضای زیبایی را با آن خلق کنیم. ما بیشتر در مورد نور مصنوعی صحبت میکنیم که با لامپ­ها و چراغ­ها تولید میکنیم و روی آن به اندازه کافی کنترل داریم.

  • نور عمومی

این نور، یکی از مهم­ترین و معمول­ترین نوع نورپردازی است. این نور تابشی ملایم دارد که همه فضا را پوشش میدهد و مناسب عملکردهای عمومی مانند حرکت کردن در داخل خانه است و برای کارهایی نظیر برجسته کردن اشیا شیوه مناسبی نیست. استفاده درست از نورپردازی عمومی باعث خلق محیطی بسیار آرامش­بخش بعد از یک روز کاری پرتنش و فضایی فوق­العاده برای یک گپ دوستانه با دوستانتان خواهد شد. از این مدل نورپردازی در محیطهای یوگا به منظور کاهش استرس بهره میبرند. این نوع نورپردازی را میتوان با لامپ­های توکار یا دیواری و یا لوسترها و آویزها پیاده کرد.

  • نور وظیفه­ای

این نورپردازی نسبت به نور عمومی کوچک­تر و متمرکز­تر است. برای درک بهتر تصور کنید که در حال انجام کاری هستید، در آن حالت نور عمومی نیاز شما را برطرف نخواهد کرد و شما نیاز به نور وظیفه­ای دارید؛ مثلا در حال مطالعه هستید یا آشپزی میکنید چیزی را میدوزید، در این حالت­ها برای بینایی بهتر به نور بیشتری نیاز دارید. از این رو برخی آن را نور اداره­ای می­نامند. نور وظیفه­ای زمانی کار خود را بهتر انجام میدهد که به عنوان نور متضاد بکار رود.مثلا در یک اتاق کم­نور یک پراغ مطالعه میتواند کار شما را راه بیاندازد. اما زمانی که در یک اتاق با نور درخشان حضور دارید، وجود یک نور وظیفه­ای زیاد به چشم نمی­آید.

نور وظیفه­ای به طور طبیعی مغز را تحریک کرده و با بوجود آوردن تضاد نوری، باعث هوشیاری و تمرکز بیشتر خواهد شد تا هنگام کار جزییات را ببینید و نتایج بهتری نصیبتان شود. چراغهای رومیزی ثابت و یا با بازوی متحرک یا آباژورهای ایستاده کنار میز و مبل میتوانند چنین کاربردی داشته باشند. در آشپزخانه، چراغهای زیر کابینت­ها نور مورد نیاز برای انجام کارهای آشپزی شما را فراهم میکند، در کنار آینه به بهتر دیده شدن شما کمک میکند، برای فضای کارتان هم میتوانید از چراغهای آویز روی میز کار استفاده کنید.

  • نورپردازی تاکیدی

نورهای این نوع نورپردازی، نورهای به­شدت متمرکزی هستند با این هدف که دید را به سمت نقاط کانونی هدایت کنند و از ان برای افزودن المنت احساس به فضای خانه استفاده میشود. با این نور میتوانید کاری کنید که قسمت­هایی از خانه بیشتر نمایش داده شوند درحالی که قسمت­های دیگر در سایه قرار گرفته و زیاد به چشم نیایند. از این نور در کارهای هنری، قفسه­های کتاب، کلکسیو­ها و .... استفاده میشود.

نورپردازی تاکیدی، با ایجاد فضایی فریبنده، به نوعی ذهن را فریب میدهد و اینطور القا میکند که برخی نقاط فضا مهمتر هستند و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند. در موزه­ها و نمایشگاه­های هنری برای ایجاد فضای احساسی از این نوع نور بهره زیادی میبرند. پراغ­های دیواری برای این نوع طراحی بسیار مناسب هستند و از سایزهای مختلف آن میتوان برای برجسته­سازی انواع اشیاء کوچک و بزرگ استفاده کرد.

  • نورپردازی دکوراتیو

این نوع طراحی، بیشتر جنبه زیبایی و هنری دارد و زیاد روی بینایی ما تاثیرگذار نیست. برخی اوقات در ساخت مجسمه­ها از چراغ­هایی استفده میشود که در واقع صرفا به دلیل هنری بکار رفته­اند. این نوع نورپردازی، نوعی جذابیت به فضا می­افزاید و آن را شبیه به اثری هنری میکند. مثلا نورهایی که در حاشیه سقف هستند و یا چراغ­هایی که در داخل اشیا هنری بکار میروند و صرفا جنبه زیبایی و هنری دارند، از این نوع هستند.

نورپردازی صحیح میتواند در درک درست فضا کمک کند و احساست مختلفی را بر بی انگیزد. بنابراین در طراحی خانه خود به نوع نورپردازی و المان­های نوری توجه داشته باشید و آنها را صرفا عامل روشنایی ندانید.

 

کلیواژه ها : نورپردازی داخلی ، نورپردازی داخلی منزل ، نورپردازی داخلی در رویت ، نورپردازی داخلی در مکس ، انواع نورپردازی داخلی ، نورپردازی ، نورپردازی بیرونی ، نورپردازی داخلی تجاری ، نورپردازی داخلی اسکچاپ

مطالب جالب

مطالب دیدنی

منتخب سردبیر